Hírek, események / Korábbiak / 2013. év

Hírek, események

 

| 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

2013

Karácsonyi miserend - 2013

 

Nagyboldogasszony templom:

Dec. 24-én, 16.00 órakor karácsonyi vigíliai szentmise időseknek, kisgyermekes családoknak, éjjel 23.30 órakor zenés áhítat, éjjel 24.00 órakor éjféli mise.
Dec. 25-én, 26-án karácsonykor 10.00 és 18.00 órakor szentmise.
Dec. 27-28-án és 30-án a szentmisék 18.00 órakor lesznek.
Dec. 31-én, 18.00 órakor év végi hálaadás.
Jan. 1-én, Újév napján 10.00 és 18.00 órakor lesznek szentmisék.

 

Szent József templom:

Dec. 24-én, éjjel 23.30 órakor zenés áhítat, éjjel 24.00 órakor éjféli mise.
Dec. 25-én, 26-án karácsonykor 8.30 órakor szentmise.
Dec. 27-28-án és 30-án a szentmisék 17.00 órakor lesznek.
Dec. 31-én, 17.00 órakor év végi hálaadás.
Jan. 1-én, Újév napján 8.30 órakor lesz szentmise.

 

Bokros, Szent László templom:

Minden vasárnap 14:00-kor van szentmise, valamint

dec. 24-én 18.00 órakor karácsonyi vigíliai szentmise.
Dec. 25-én, karácsonykor és január 1-én, Újév napján 14:00-kor lesznek misék.

 

Felgyő, Szent István templom:

Minden vasárnap 11:30-kor van szentmise, valamint

dec. 24-én 18.00 órakor karácsonyi vigíliai szentmise.
Dec. 25-én, karácsonykor és január 1-én, Újév napján 11:30-kor lesznek misék.

 

Adventi lelkigyakorlat

Fazakas Levente gyulai segédlelkész december 13-15. között megtartott lelkigyakorlata gazdagította lelkünket az idei advent alatt.
A pénteki elmélkedésének "Meghívás találkozásra" címet adta az atya. Az életünk tele van megpróbáltatásokkal, de Isten meghív minket egy útra. Arra, hogy vele találkozzunk. Soha ne feledjük el azt, hogy a vele való találkozás képessé tesz bennünket arra, hogy figyeljünk a másik emberre, gyöngédek legyünk egymással, részvéttel legyünk a másik felé, örvendezni tudjunk, ha a másik örvend, de sírjunk, ha a másik sír. "Örvendezni az örvendezővel és sírni a síróval", ahogy Szent Pál apostol mondta. Így tud igazán találkozni az Isten mivelünk.
Szombaton "Életünk az öröm útján" címmel arról szólt az atya, hogy Isten adja meg számunkra azt az utat, amely örömet varázsol a szívünkbe. Amelyben erőt kapunk a továbbhaladásra. Szent József hiába kopogtatott a házak ajtaján, senki sem fogadta be a családot. Végül egy istállóban, az állatok között találtak szállást, hogy megszülethessen Jézus. Ugyanígy kopog ma is a mi szívünk ajtaján, találkozni akar velünk, és örömet akar okozni számunkra. Az adventi időszak úgy lesz az öröm ideje, ha nem a reklámok, nem a külsőségek irányítják az életünket, hanem Istennek hiszünk, aki meg akar születni a mi lelkünkben. Ha Istent hordjuk a szívünkben, igazi lámpásai lehetünk embertárainknak.
A vasárnapi elmélkedés címe: "Az élet iskolája a boldogság felé". Fontos, hogy az ember tudatosan élje az életét, nyitott szívvel, nyitott szemmel járjon, ugyanakkor felfedezze a célját és küldetését. Minden embernek van küldetése az életben, Ha felfedezzük ezt a küldetésünket, igazi céljainkat az életünkben, akkor van értelme Krisztusért vállalni mindent. Van értelme elszenvedni a megpróbáltatásokat, a szenvedést, a szegénységet, mert Isten ezeket nem azért adja, hogy megnehezítse az életünket, hanem ellenkezőleg azért, hogy ezáltal nemesebbé váljon életutunk. Isten azt próbálja meg leginkább, akit legjobban szeret.

Adventi teaosztás

Forró teával és zsíros kenyérrel kínálták a járókelőket a Csongrádi Ferences Hagyományokért Egyesület tagjai december 12-én és 19-én délután a Szent József Templom előtt. A hideg időben mindenki szívesen fogadta az invitálást, főleg a gyerekek körében volt nagy sikere az eseménynek. Ezzel a kedves gesztussal arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy az advent ne csak a vásárlási lázról szóljon, hanem sokkal inkább a belső készületről, mely ilyen apró "szeretet- megnyilvánulásra" ösztönzi az embereket.

Ferences esték: A jó pápa

Az előadó személye és az előadás témája miatt nagy érdeklődés kísérte a Csongrádi Ferences Hagyományokért Egyesület "Ferences esték" rendezvénysorozatának december 10-i programját. Dr. Botos Katalin közgazdász "A jó pápa - XXIII. János" címmel tartott rendkívül érdekes, tartalmas és színvonalas előadást. Kezdésként felidézte a XIX század pápáinak tevékenységét, összehasonlítva velük János pápa munkásságát, aki alapvető változásokat hozott az egyház és a világ kapcsolatában. Bíboros volt, amikor 77 éves korában, 1958-ban pápává választották. Pápaságának kevesebb, mint 5 éves időtartama alatt tudott maradandót alkotni: összehívta a II. Vatikáni Zsinatot, amelynek feladata az egyház reformja, valamint a többi keresztény felekezettel és a nem hívő világgal való viszonyának rendezése volt. Ezzel új korszakot nyitott a katolikus egyház történelmében. Egyszerűségének, közvetlenségének és szeretetteli magatartásának köszönhetően minden idők egyik legnépszerűbb pápája volt, az emberek "a jó pápa"-ként emlegették. 2000-ben boldoggá avatták, 2014 húsvétján pedig II. János Pállal együtt iktatják a szentek sorába.

CSFHE - Jótékonyság

 

A szeretet ünnepére készülődvén
2013. december 12-én 15:30 órakor,
jótékonysági

tea és zsíroskenyér
osztást tart,

a Csongrádi Ferences Hagyományokért Egyesület
a Szent József Plébánia előtt,
melyre szeretettel hívja és várja
a kedves szülőket és gyerekeket.

 

>> CSFHE <<

Mikulás a templomban

 

December 8-án, a vasárnapi szentmise befejezése előtt váratlan vendég kopogtatott be templomunkba. Ellátogatott hozzánk Miklós pápa utóda, a Mikulás.

 

A gyerekek körülvették, énekszóval köszöntötték a piros ruhás vándort, aki a puttonyában ajándékcsomagokat hozott számukra.

 

CSFHE - "Ferences esték" rendezvénysorozata

M E G H Í V Ó

 

"A jó pápa - XXIII. János"
Milyen nagy fordulatot hozott az egyház és a világ kapcsolatában?
Miben hasonlít Ferenc pápára?
Mit üzen mostani korunknak?

 

Erről beszél egy keresztény közgazdász szemével nézve az eseményeket

 

Dr. Botos Katalin emeritus professzor

 

2013. december 10-én (kedden) 18.00 órai kezdettel

 

a Szent József Plébánia könyvtárában
(Csongrád, Piroska János tér 4.)

 

Szeretettel hívjuk és várjuk az érdeklődőket!

>> CSFHE <<

Ferences esték: Magyarnak lenni kisebbségben

A Csongrádi Ferences Hagyományokért Egyesület szervezésében november 12-én, kedden 18 órakor került megrendezésre a "Ferences esték" rendezvénysorozat idei második előadása. Több mint 30 fős hallgatóság fogadta a vajdasági Óbecséről érkezett előadót, Szilágyi Edit okleveles jogászt, a Keresztény Értelmiségi Kör alelnökét. Sokan kedves ismerősként üdvözölték őt, hiszen több alkalommal találkoztunk vele vendégként városunkban, és vendéglátóként óbecsei utunk során. Laczkó István plébános, az Egyesület elnökének köszöntő szavai után következett az előadás, melynek címe "Magyarnak lenni kisebbségben - hit és hitvallás a Délvidéken". A vetítéssel színesített előadás és az előadó nyitott, közvetlen személyisége lenyűgözte a hallgatóságot. Bemutatta a Vajdaságot, és szeretett városát, a Tisza partján elterülő Óbecsét. Saját átélt élményei alapján beszélt arról, hogy milyen volt az élet a régi Jugoszláviában, mit érzékelt ő és családja a mindennapokban az ország történelmi változásaiból.  Őszinte szavaiból többek között megtudtuk azt is, hogy csak magyarul beszélő gyermekként mekkora nehézséget jelentett számára az iskolai élet, és hogy milyen magyarnak és hívőnek lenni kisebbségben. A tartalmas és érdekes előadás kötetlen beszélgetéssel fejeződött be.

CSFHE - "Ferences esték" rendezvénysorozata

M E G H Í V Ó

 

Magyarnak lenni kisebbségben
- hit és hivatás a Délvidéken -
címmel tart előadást

 

Szilágyi Edit okleveles jogász Óbecséről

 

2013. november 12-én (kedden) 18.00 órai kezdettel


a Szent József Plébánia könyvtárában
(Csongrád, Piroska János tér 4.)

 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

>> CSFHE <<

Ferences esték: Orvosi előadás

Az otthoni betegápolásról tartott előadást Dr. Závogyi Zsuzsanna háziorvos október 15-én este a Plébánia könyvtárában. Az előadó hangsúlyozta, hogy az ápolásra szoruló idős, vagy beteg hozzátartozóink az otthoni megszokott környezetükben érzik jól és biztonságban magukat. Ezért - ha állapotuk korházi ellátást nem igényel - gondozásukról, ellátásukról otthonukban gondos- kodjunk. A doktornő nagyon közérthetően, gyakorlati bemutatóval szemléltetve ismertette a legfontosabb hétköznapi teendőket idős, gondozásra, ápolásra szoruló személyek esetén. Ezek a feladatok nem kis terhet, odafigyelést és türelmet igényelnek az ápoló családtagtól, azonban a rászoruló állapotának, életminőségének, közérzetének javítását mindenképpen szolgálják.
A Csongrádi Ferences Hagyományokért Egyesület "Ferences esték" rendezvény- sorozatának következő előadására november 12-én, este 6 órakor kerül sor.

Téli időszámítás kezdete

 

Szombatról - vasárnapra virradóra (2013. október 27.)
hajnali 3 órakor, 2 órára kell visszaállítani az órákat!

 

CSFHE - "Ferences esték" rendezvénysorozata

M E G H Í V Ó

 

AZ OTTHONI BETEGÁPOLÁS
címmel tart előadást

 

Dr. Závogyi Zsuzsanna háziorvos

 

2013. október 15-én (kedden) 18.00 órai kezdettel

 

a Szent József Plébánia könyvtárában
(Csongrád, Piroska János tér 4.)

 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

>> CSFHE <<

Ferences Családos Nap

Ötödik alkalommal szervezett ferences családos napot a Csongrádi Ferences Hagyományokért Egyesület és a két csongrádi plébánia szeptember 21-én, szombaton. A Szent József templomban és plébánián megtartott egész napos rendezvény az idelátogató minden korosztály számára igyekezett léleképítő és szórakoztató elfoglaltságot egyaránt nyújtani.
Délelőtt a gyermekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, mozgásos sportjátékokban próbálhatták ki ügyességüket és sokféle társasjátékkal játszhattak a Piroskavárosi Általános Iskola nevelőinek irányításával. A legkisebbeket a Csiga Bölcsi Családi Napközi játékai és foglalkozásai várták. Ferences szerzetespappal is találkozhattak a résztvevők: Tímár Asztrik az erdélyi Kaplony község plébánosa és a ferences kolostor rendházfőnöke Laczkó István atya meghívására látogatott el hozzánk. Asztrik atya előadást tartott a templomban "A kereszt Szent Ferenc életében" címmel, majd délben szentmisét mutatott be a csongrádi plébániák kórusának közreműködésével. Ezután következett az ebéd elfogyasztása a templomkertben. Három bográcsban főtt a finom gulyásleves, amely gyorsan el is fogyott. Délután folytatódtak a játékos és hagyományőrző programok. Kicsik és nagyok együtt sütötték a kürtőskalácsot, íjászkodtak, szőlőt sutultak, mustot kóstoltak, a gyermekek kerékpáros ügyességi versenyen mutatták meg tudásukat. Közben Köllő Sándor káplán atya - az előző évek hagyományát követve - megáldotta a templom előtt felsorakozott gépjárműveket. Este a templomkertben tábortűzzel, szalonnasütéssel, énekszóval-muzsikával fejeződött be a jól sikerült családi nap.
Köszönjük a sok-sok munkát és támogatást mindazoknak, akik a rendezvény sikeres lebonyolításáért fáradoztak!

Ferences Családos Nap

 

Ferences Családos Nap
a Csongrádi Ferences Hagyományokért Egyesület
és a csongrádi plébániák szervezésében
a Szent József templom és plébánián
2013. szeptember 21-én

 

 

09:00   Játékos délelőtt gyerekeknek:

 • kézműves foglalkozások
 • mozgásos sportjátékok
 • társasjátékok
 • énektanulás
 • Csiga Bölcsi

 

11:00   Előadás a templomban:
A kereszt Szent Ferenc életében - Tímár Asztrik ferences atya, kaplonyi plébános, volt csíksomlyói templomigazgató

 

12:00   Szentmise:
bemutatja Asztrik atya, közreműködik a csongrádi plébániák kórusa

 

13:00   Ebéd (gulyásleves):
előzetes jelentkezés mindkét plébánián irodaidőben

 

14:00   Játékos és hagyományőrző foglalkozások (nem csak) gyerekeknek:

 • kürtőskalács sütés
 • kerékpáros ügyességi verseny (saját bringával)
 • íjászat
 • szőlő sutulás
 • társasjáték családoknak

 

15:00   Gépjárművek megáldása

 

18:30   Tábortűz, szalonnasütés a templomkertben

 

Sekrestyésváltás

 

Szeptember elsejétől új sekrestyés vette át a szolgálatot plébániánkon. Tóth Jánosné Anikó, aki közel két évig látta el a sekrestyési teendőket, Mizere Imréné Ilonkának adta át munkakörét. Laczkó István atya a vasárnapi szentmisén köszönte meg Anikónak a lelkiismeretes munkáját. Ilonkának kívánjuk, hogy örömét lelje szolgálatában.

 

Termények megáldása

 

Augusztus utolsó vasárnapján (25-én) hálát adtunk a Jóistennek mindazokért a földi javakért, amelyekkel ebben az évben megajándékozott minket. Az oltár elé helyezett asztalon a hívek által hozott zöldségek, gyümölcsök, termények mellett befőttek, borok, kenyerek is sorakoztak.

A szentmise végén Laczkó István plébános megáldotta a "föld termését és az emberi munka gyümölcsét".

Köllő Sándor káplán atya bemutatkozása

 

Kedves Csongrádiak!

 

Boldog II. János Pál pápát pappá szentelésének 50. évfordulóján felkérték, írja le eddigi papi életének élményeit. A pápa egy könyvet írt melynek a címe: Ajándék és Titok. A könyv első lapjain a pápa a papi hívatást úgy határozza meg, hogy "ajándék és titok". Számomra is ez a megfogalmazás nagyon kedves, és én is így gondolom. A papi hívatás ajándék, mert erre a hívatásra Isten választ ki embereket, hogy Jézus missziós művét tovább folytassák a világban. Jézus missziós küldetése pedig: a bűn ellen harcolni, bemutatni a szeretetet, amit a Kereszten teljesített be, és visszavezetni az embereket a helyes útra, az Isten országa felé vezető útra. Erre a feladatra Isten választja ki és hívja meg a papot, és a Szentlélek által erőt ad a végleges és őszinte "igen" kimondására.
Hívatásom kialakulásának nincsen valamilyen különleges története, hanem inkább egy folyamat. Viszont vannak élményeim Isten jóságáról és szeretetéről. Isten ajándéka számomra, hogy 1986. október 19-én Erdélyben vallásos családba születtem és nevelkedtem. Hívatásom alakulásában nagyon sokat köszönhetek vallásos nagymamámnak, aki szüleim mellett a hit elő tanúja volt életemben. Ebből kifolyólag már gyerekkoromban minden vasárnap jelen voltunk a vasárnapi szentmisén, és első áldozásom után nagyon sokat ministráltam. Mint ministráns bekapcsolódtam a plébániai hittanórákba és a cserkészetbe. Ezekben az évekbe a hit tanúja volt számomra akkori plébánosom is, aki bátorításával és imáival kísérte utamat.
Az általános iskola elvégzése után beiratkoztam a falunktól nem messze lévő középiskolába biológia-kémia szakra. Azzal az elgondolással, hogy érettségi után jelentkezem majd a papnevelő intézetbe. Azonban plébánosom egy beszélgetés alakalmával azt mondta, mi lenne, ha elmennék már most Gyulafehérvárra a katolikus középiskolába - az úgynevezett kisszemináriumba -, és ott már most kezdjek el készülni a papi hívatásra, ne csak érettségi után. Elmentem tehát nyáron felvételizni azzal az elgondolással, hogy a másik középiskolában eltöltött évemet elismerik, és nem kell majd évet ismételni. A felvételin kérésemet előtárva az elöljáró atyák azt mondták, hogy előfordult már ilyen eset és nem tudnak felvenni csak úgy, ha évet ismételek. Erre igent mondtam gondolva, hogy Istenért és népéért megéri elveszíteni azt az egy évet. Felvételi vizsga után közölték velem, hogy ők mégis felvesznek másodikosnak, így lettem én az első az iskola történetében, akinek nem kellett évet ismételnie. Ebben a helyzetben is megtapasztaltam Isten ajándékát és azt, hogy ha elképzeléseinket érte fel tudjuk adni, Ő mégis jót tud kihozni belőle. Az ott töltött évek alatt erősödött bennem a hívatás, és így érettségi után jelentkeztem a szemináriumba, kimondva az igent Isten hívására.
A szemináriumban töltött évek után Isten kegyelméből és ajándékából Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök 2012. június 16-án három társammal együtt pappá szentelt a Szegedi Székegyházban.
Papságom első évét Gyulán töltöttem. Isten ajándéka volt, hogy Boldog Apor Vilmos első kápláni és egyetlen plébánosi helyén kezdhettem meg a papi életemet. Ajándék volt az ottani év, hiszen úgy gondolom, hogy sziklára építhettem papságom.
Nagyon sok tapasztalattal gazdagodva 2013. augusztus 5-ével Csongrádon folytathatom azt a feladatot, amire Isten kiválasztott. Nagy öröm számomra, hogy Csongrádra kerültem. Itt is szeretném életemmel, cselekedeteimmel közelebb vinni Istenhez az embereket.
Imádkozzunk egymásért, Isten kegyelméért, hogy itt Csongrádon egységben és szeretetben élve papok és hívek Isten ügyét tudjuk képviselni a világban. Sík Sándorral, a pap költővel együtt mondhatom én is azt, amit Ő így fogalmazott meg:

 

"Fehér fényben, fehér ruhában,
Egy férfi jár előttem egyre.
Vezet, vezet, kezem kezében,
Föl a nagy magányos hegyekre.
Az emberarcok ködbe vesztek,
Ketten vagyunk a hegyeken.
Kézen fogva vezet a Mester,
S én követem."

Ámen.

 

Köllő Sándor
káplán

CSFHE - Egyesületi találkozó

A Csongrádi Ferences Hagyományokért Egyesület

2013. augusztus 21-én (szerdán) 18.00 órai kezdettel

Egyesületi találkozót tart,

melyre tisztelettel meghívja Önt.

 

Helye: Csongrád, Piroska János tér 4.
Kolostor épület, Könyvtár terem.

>> CSFHE <<

Köllő Sándor atya köszöntése

Augusztus 11-én, a vásárnapi szentmisén kenyérrel és borral köszöntötte templomunk új káplánját Dékány István egyházközségi elnök. Sándor atya rövid bemutatkozásából megtudtuk, hogy 1986. október 19-én született egy erdélyi kis faluban. "Gyermekkoromtól a templom körül nevelkedtem" mondta. Pappá szentelése tavaly nyáron történt, az elmúlt évet Gyulán töltötte. A Szent József templom nem ismeretlen számára, hiszen a nagyböjti lelkigyakorlat és templombúcsú alkalmával már mutatott be itt szentmisét. Mondandóját a következő szavakkal zárta: "Az Úr adja meg nekünk a kegyelmet, hogy jelek legyünk a világban, és a világ felismerje ezt." Sándor atyának kívánjuk, hogy szolgálatát fiatalos lelkesedéssel és örömmel végezze, új hívei körében pedig szerető közösséget találjon nálunk.

Ákos atya búcsúzott

Augusztus 4-én, a vasárnapi szentmisén köszönt el a hívektől Fabisz Ákos káplán atya. A jelenlévők szomorúan vették tudomásul távozását, ugyanakkor örültek a sikerének, hiszen a Szegedi Belvárosi templomban folytathatja segédlelkészi munkáját. Káplán atya egy évvel ezelőtt újmisés papként mutatkozott be városunkban. Személyében olyan lelkipásztort ismertünk meg, aki hivatását nagy odaadással végezte, ugyanakkor mindenkivel közvetlen és nyíltszívű volt. Dékány István egyházközségi elnök és Szivák Györgyné Ágika imacsoport vezető köszönték meg Ákos atya áldozatos munkáját, és átadták a hívek ajándékát, egy szép miseruhát. A szentmise végén a megjelentek egyenként elköszöntek az atyától, sok-sok jókívánsággal elhalmozva Őt. Isten áldása kísérje további útján!

Dispozíciók - 2013. - Szeged-Csanád Egyházmegye

Személyi változások a Szeged-Csanád Egyházmegyében, melyet

Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök úr rendelt el, 2013. augusztus 5-től.

 

 

Plébánosok:

 • Pántya Elemér, Mezőhegyes
 • Szujó Antal, Mezőberény
 • Túri Kis István, Nagykamarás
 • Negyela Zoltán, Rúzsa

 

Káplánok:

 • Fazakas Levente, Gyula
 • Száva Szabolcs, Szentes
 • Köllő Sándor, Csongrád
 • Fabisz Ákos, Dóm
 • Kiss Miklós, Békéscsaba

 

Iskolai biztosok:

 • Antal Imre, Kistelek
 • Serfőző Levente, Csongrád

 

Prefektus:

 • Sutka István

 

Párizsi magyar lelkész:

 • Cibian Miklós

 

Nyugállományba helyezettek:

 • Kovács Andor és Marosi János

Jótékonysági hangverseny

Július 25-én este jótékonysági hangversenyt tartottak templomunkban az ellopott árvízi harang újraöntéséért. A harangot a Csongrádi Művésztelep tagjai készítették a 2000-es tiszai árvíz emlékére. Két éve azonban üresen áll a harangláb az Attila utca és a Tisza-gát találkozásánál, mivel a harangot ellopták. Ennek újraöntésére gyűjtöttek a fellépő előadók: Varga Márta furulyán, Horváthné Dányi Katalin csellón, Krokavecz András fuvolán, Mucsi Gergő vibrafonon, Pálfi György baritonkürtön, Antal Mónika fagotton, Muladi József pedig orgonán és zongorán játszott. A templom padsorait a helyi lakosok mellett a Művésztelep jelenlegi alkotói töltötték meg.

Jótékonysági hangverseny az Árvízi Harangért

 

Jótékonysági hangversenyt rendezünk

2013. július 25-én 18.00 órakor,

a Piroskavárosi Szent József templomban,

a körforgalomból ellopott árvízi harang újraöntésére.

 

Szeretettel várunk mindenkit!

 

Közreműködnek:

 

Antal Mónika - fagott,
Horváthné Dányi Katalin - cselló,
Kovács Gabriella - gitár,
Varga Márta - furulya, oboa,
Krokavecz András - fuvola,
Mucsi Gergő - vibrafon,
Muladi József - orgona, zongora és
Pálfi György - baritonkürt.

 

| 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

Fel!

 

Szent László király ünnepe Bokroson

Június 30-án, vasárnap Szent László királyra, templomuk védőszentjére emlékeztek a bokrosi hívek. A délután három órakor kezdődő ünnepi szentmisét Laczkó István plébános mutatta be. Kiemelte László király kiváló katonai érdemei mellett vallásosságát, Isten-szeretetét, és a nemzet hitbeli és erkölcsi felemelkedése érdekében tett küzdelmét. A mélyen hívő király uralkodása alatt avatták az első magyarországi szenteket: István királyt, Imre herceget, Gellért püspököt, András és Benedek remetéket. A szentmise búcsúi körmenettel zárult. Az ünnepi együttlét a templomkertben agapéval fejeződött be, a bokrosi hívek jóvoltából.

CSFHE - Közgyűlési meghívó

A Csongrádi Ferences Hagyományokért Egyesület

2013. július 10-én (szerdán) 17.45 órai kezdettel rendkívüli közgyűlést tart,

melyre tisztelettel meghívja Önt.


Amennyiben a közgyűlésen a rendes tagságnak több mint a fele nem jelenik meg,

az újabb közgyűlést ugyanezen a napon 18.00 órára hívja össze,

amely a megjelentek létszámától függetlenül határozatképes.

 

Helye: Csongrád, Piroska János tér 4.
Kolostor épület, Könyvtár terem.

>> CSFHE <<

Elhunyt Szigetvári Imre atya

Elhunyt Szigetvári Imre, a vecsési Jézus Szíve Plébánia nyugalmazott plébánosa, címzetes apát, püspöki tanácsos.

Csongrádi kötődése a Nagyboldogasszony templomhoz és plébániához köthető, mivel ott szolgált, mint káplán és hitoktató 1963 és 1965 között.

1959. június 21-én szentelték pappá Vácon, 1984-ben nevezték ki püspöki tanácsossá és 2009. október 1-je Tereskei címzetes apát címmel tüntették ki. Szigetvári Imre 2009 szeptemberétől nyugdíjas papként szolgált a vecsési Felső-Telepi Jézus Szíve Plébánián. Élete során 11 verses kötete jelent meg.

Szigetvári Imre emlékére az engesztelő szentmise-áldozatot június 19-én, 10 órakor a Vecsés-Óvárosi Templomban (Vecsés, Petőfi tér 1.) mutatják be. A szentmise után a rákospalotai temetőben (Bp., XV. Szentmihályi út 111.), a családi sírba helyezik örök nyugalomra.
Nyugodjék Békében!

Templomunk "születésnapja"

Nyolcvanhárom évvel ezelőtt, 1930. június 15-én szentelte fel Dr. Hanauer Árpád István váci püspök "Szent József oltalma" tiszteletére a templomot. A korabeli dokumentumok szerint ragyogó, szép időben indult a körmenet a Nagytemplom elől az új templomhoz, ahol az ünnepség 10 órakor kezdődött. Az első szentmisét és szentbeszédet a szentelést végző Hanauer püspök mondta, óriási néptömeg jelenlétében.

Az Oltáriszentség ünnepe

 

Június 2-án Úrnapját, teljes nevén az Úr Testének és Vérének napját ünnepeltük. A szentmisét Fabisz Ákos káplán atya mutatta be, utána úrnapi körmenet következett. A hívek a templom mellett és a parkban felállított, virágokkal szépen feldíszített négy oltárhoz vonultak, így téve tanúságot hitükről, az Oltáriszentség iránti tiszteletükről, és az Egyház közösségébe való tartozásukról.

Szent Orbán pápa ünnepe

Az előző évek hagyományát követve május 25-én, Orbán napján a szentmisét nem a templomban, hanem a szőlők között található Szent Orbán szobornál tartották meg. Az ünnepi alkalommal bemutatott szentmise keretében Fabisz Ákos káplán felelevenítette a szőlőművelők védőszentjének tevékenységét, és Isten áldását kérte a szőlészetben, a mezőgazdaságban dolgozók munkájára.

A szentmise után a közel hetven bokrosi és csongrádi résztvevőt a Gyovai házaspár saját borával vendégelte meg.

Orbán napi búcsú

 

ORBÁN NAPI BÚCSÚ

 

Május 25-én (szombaton)
17.00 órakor,
a szőlőbeli (Urbán úti)
Szent Orbán szobornál
lesz megtartva.

 

Ezen a napon a Szent József templomban már nem lesz szentmise.

Búzaszentelés

Április utolsó vasárnapján a bőséges termésért és a természeti csapások elhárításáért imádkoztak templomunk hívei. Ősi szertartása ez egyházunknak, amikor Szent Márk napján a falvak népe a pap vezetésével körmenet keretében kivonult a határba. A kijelölt búzatábla mellett imádkoztak, majd a pap megszentelte a vetést. Nekünk nem volt lehetőségünk a búzaföld mellé kivonulni, ezért a templom előtt egy kis asztalon helyeztek el zsenge búzahajtásokat. Itt az egybegyűltek Fabisz Ákos káplán vezetésével a négy égtáj felé fordulva imádkoztak és énekeltek, Isten áldását kérve a vetés minden fajtájára. "Itt a tavasz, fák rügyeznek, áldd meg a mi vetésünket. Búzánk, árpánk aratásra, hadd szökjön fel dúsan szárba."

Hitismereti nap Óbecsén

A szerbiai Keresztény Értelmiségi Kör helyi csoportjának meghívására Óbecsére látogattunk el április 13-án. A Szent Antal plébánia hittantermében megtartott hitismereti napon három előadást hallgatott meg a 150 fő résztvevő. Az előadók Dr. Harmath Károly újvidéki ferences atya, Dr. Janes Zoltán nagyszénási plébános és Gartner Júlia szolnoki tisztelendő nővér voltak. Az érdekes és tartalmas előadások címei: "Hiszek az egy Istenben, az Atyában", "Hiszek Jézus Krisztusban, Isten egyszülött fiában" és "Hiszek a Szentlélekben". A találkozó szentmisével zárult, melyet Zoltán atya és a velünk utazó Ákos atya együtt celebrált a Szent Antal templomban.

A szent három nap ünneplése

A nagyhét utolsó három napjának eseményei a húsvétra való felkészülésünk fontos állomásai voltak.

Nagycsütörtök (március 28.) az utolsó vacsora emléknapja, az Oltáriszentség alapításának ünnepe. Fabisz Ákos káplán atya az esti szentmisében felidézte a lábmosás szertartását, amikor Jézus példáját követve megmosta tizenkét ember lábát. A csengők, a harangok elnémultak, helyüket a fakereplő vette át. Megtörtént az oltárfosztás, majd a szentmise után egy órás csendes virrasztást tartottak a hívek.
Nagypéntek (március 29.) Jézus kínszenvedésének és halálának emléknapja. Ennek emlékére délután a temetőben keresztúti ájtatosságot végeztünk plébánosunk, Laczkó István vezetésével. A nagypénteki igeliturgia részeként Jézus szenvedéstörténetét, a passiót hallgattuk meg Szent János evangéliumából, az énekkar jóvoltából. Könyörgések, majd a kereszt előtti hódolat szertartása következett.
Nagyszombat (március 30.) az egyház gyászának a napja, Jézus a sírban fekszik. A napnyugta utáni szertartások azonban már az ünneplés jegyében zajlanak, amikor örömmel eltelve várjuk Urunk föltámadását. Templomunkban este nyolc órakor kezdődött a húsvéti vigília szentmise. A tűz megáldása, majd a húsvéti gyertya meggyújtása a templom előterében történt. Innen vonult be Ákos atya és a ministránsok egészen a szentélyig, miközben a húsvéti gyertya fénye - a feltámadt Krisztus világossága - egyre jobban betöltötte az elsötétített templomot. Az olvasmányok felolvasása után újra felzúgtak a harangok, melyet a csengők szava és az orgona hangjai kísérték. Az atya megáldotta a keresztvizet, a hívők pedig megújították keresztségi fogadalmunkat. A húsvét előtti szertartások gazdagsága méltón készítette elő keresztény életünk legnagyobb ünnepét, Jézus Krisztus feltámadását.

Virágvasárnap

Templomunk hívő közössége március 24-én, virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulásáról emlékezett meg. Jézus szamárháton vonult be a városba, az ujjongó nép pedig pálmaágakkal integetett neki. Ennek nyomán került az ünnep szertartásai közé a pálma, illetve barkaszentelés. A szentmise előtt Fabisz Ákos atya megáldotta a templom előtti asztalra kihelyezett barkaágakat. A szentelt ágak szétosztása, majd a barkás bevonulás után kezdődött a szentmise, melyen az énekkar Jézus szenvedéstörténetét, a passiót adta elő Szent Lukács evangéliuma alapján.

Nagyheti szertartások ünnepi rendje

 • Nagycsütörtökön 17.00 órakor kezdődik az ünnepi szentmise az Utolsó Vacsora emlékezetére. A szentmise után egy órás virrasztás lesz az Oltáriszentséggel.

 

 • Nagypénteken 15.00 órakor keresztutat végzünk a temetőben a stációknál. Gyülekezés a kápolnánál lesz. A templomban már nem lesz keresztút.

  17.00 órakor kezdődik a nagypénteki szertartás, melyben elhangzik a Passió, és kereszthódolatot végzünk. A szertartás után virrasztás lesz a Szentsírnál.

 

 • Nagyszombaton 20.00 órakor kezdődik a feltámadási szentmise a tűzszentelés szertartásával, amely a templom előtti téren lesz. Kérjük a kedves Testvéreket, hogy gyertyát szíveskedjenek magukkal hozni.

 

 • Húsvétvasárnap templomunkban a szokott időben 8.30 órakor lesz a szentmise.

 

 • Húsvéthétfőn templomunkban 8.30 órakor lesz a szentmise.

Keresztútjárás kerékpáron

Az előző évek hagyományát követve az idei nagyböjtben is kerékpárral indultak keresztutat járni a Szent József templom hívei. Március 23-án délelőtt a tizennyolc résztvevő végigjárta a kálváriát, Jézus kereszthordozásának és halálának útját, melynek tizennégy állomását ezúttal a városunkban található keresztek és szentek szobrai jelképezték. A 8 km-es út során a csoport Fabisz Ákos káplán atya vezetésével elmélkedve, imádkozva, énekelve emlékezett Jézus gyötrelmeire és halálára. A keresztutat járók részvételükkel és imádkozásukkal részt vállaltak Jézus keresztjéből, lélekben vele voltak, és erőt merítettek saját keresztjük hordozásához.

Nyári időszámítás kezdete

Szombatról vasárnapra virradóra

azaz 2013. március 31-én
hajnal 2.00 órakor 3.00 órára kell előre állítani az órákat!

Nagyböjti lelkigyakorlat és templombúcsú

Március 14-16-a között, az esti szentmisék keretében nagyböjti lelkigyakorlatot tartott templomunkban Köllő Sándor gyulai segédlelkész. A szombati szentmise egyben a Szent József Templom búcsúünnepe is volt.
A három estén a hitről és a szeretetről gondolkodhattunk együtt az atyával. Megnéztük, mi az, ami megkülönbözteti a keresztény embert a többi embertől. Ez nem más, mint legértékesebb kincsünk, a hit, amely egyben Istennek az ingyenes ajándéka is. Mi, akik hiszünk Istenben, őrá bízzuk életünket, hozzá ragaszkodunk. Milyen a jó keresztény? Elfogadja önmagát, elfogadja embertársát és elfogadja az Istent. Ha el tudjuk fogadni magunkat hibáinkkal és jó tulajdonságainkkal együtt, akkor el tudjuk fogadni embertársainkat is. Fontos, hogy szeressük egymást, mert szeretet nélkül nem tudjuk közvetíteni Jézus szavait a világban.
Ahhoz, hogy a Hit Évében könnyebben meg tudjuk élni hitünket, példaképeink a szentek - közöttük is Szent József - lehetnek. Nagy áldozattal indult el az ő hívő élete, hiszen elbocsáthatta volna a gyermeket váró Máriát, de úgy döntött, hogy elfogadja Isten üzenetét. "Nem értem hogyan, de elfogadom." Hűsége, szeretete óvta és védte a szent családot. Így lehet példaképünk Szent József hitben, hogy annak, aki hisz, Isten megadja a boldogságot és az üdvösséget.

Az utolsó szentmise végén a káplán atya újmisés áldásban részesítette a híveket.

Kerékpáros keresztútjárás

Húsvétra történő felkészülés jegyében
2013. március 23-án, szombaton
kerékpáros keresztútjárásra kerül sor
a Szent József Plébánia szervezésében.

 

Indulás 9.00 órakor a Szent József templom elől.
A tervezett útvonal hossza kb.: 8 km.
A tervezett útvonal menetideje kb.: 2,5 óra.
A résztvevők ivóvizet hozzanak magukkal!
A keresztutat esős idő esetén is megtartjuk!

 

A kerékpáros keresztútjárás állomásai:

 

 1. Szent József templom előtt
 2. Kereszt a malom előtt
 3. Krisztus szobor a temető bejáratánál
 4. Szentháromság szobor a Szentháromság téren
 5. Kálvária szoborcsoport a Nagytemplom előtt
 6. Fájdalmas anya szoborcsoport a Nagytemplom előtt
 7. Kereszt talapzat a Nagytemplom mögött
 8. Nepomuki Szent János szobor a belvárosban
 9. Kereszt a Bökényalj úton
 10. Kereszt a Szent Rókus templom előtt
 11. Fájdalmas Anya szobor a Szent Rókus templom előtt
 12. Nepomuki Szent János szobor a fahídnál
 13. Kereszt a Kereszt téren
 14. Szent József templom előtt

Szent József templom búcsúünnepe

Március 16-án - szombaton - 17.00 órakor tartjuk templomunk - Szent József templom - búcsúünnepét, amely egyben a lelkigyakorlat záró szentmiséje is. Az ünnepi szónok Köllő Sándor gyulai - újmisés - segédlelkész atya lesz. Ezen a napon este a nagytemplomban nem lesz szentmise.

CSFHE - Közgyűlési meghívó

A Csongrádi Ferences Hagyományokért Egyesület
2013. március 1-én (pénteken) 17.45 órai kezdettel tartja
a 2012. évi beszámoló közgyűlését.

 

Amennyiben a közgyűlés nem határozatképes, az újabb közgyűlést az
Egyesület 2013. március 1-én (pénteken) 18.15 órára hívja össze,
amely a megjelentek létszámától függetlenül határozatképes.

 

Helye: Csongrád, Piroska János tér 4.
Kolostor épület, Könyvtár terem.

>> CSFHE <<

Meghívó KÉSZ rendezvényre

 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Csongrádi Csoportja szeretettel meghívja Önt és kedves Családját 2013. február 19-én (kedden) 18 órára a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár olvasótermébe, ahol Dr. vitéz Varga Tibor jogtörténész tart előadást "Jönnek a testvérek, s jön utánuk a zápor a földre..." - a titokzatos Pálosok címmel.

 

A belépés ingyenes, hozzájárulást az előadó költségeire szeretettel elfogadunk!

Szentmisék rendje

2013. január 6-tól érvényes!

 

Szent József templom

 

 • Kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat: 17.00 óra
 • Vasárnap: 8.30 óra

 

Nagyboldogasszony templom

 

 • Hétfő, kedd, csütörtök, péntek, szombat: 18.00 óra
 • Vasárnap: 10.00 és 18.00 óra

 

Szent László templom, Bokros

 

 • Vasárnap: 14.00 óra

 

Szent István templom, Felgyő

 

 • Vasárnap: 11.30 óra

Hírek, események

 

| 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

Fel!

 

Hírek, események / Korábbiak / 2013. év