Hírek, események / Korábbiak / 2008. év

Hírek, események

 

| 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

2008

Szent Család vasárnapjára

Köszöntjük a Szent Családot,
Mert megáldja a világot,
Szent Család légy örömünk,
Jóban, bajban légy velünk.

 

Áld meg minden ügyeinket,
Békében óvd nemzetünket,
Szent Család légy örömünk,
Jóban, bajban légy velünk.

 

Családoknak ékessége,
Áldj meg minket, s hozzánk térj be,
Szent Család légy örömünk,
Jóban, bajban légy velünk.

Adventi lelkigyakorlat

 

 

 

Templomunkban december 17-18-19- én az esti szentmisék lelkigyakorlatos prédikációit ft. Geszler Péter kiskunfélegyházi káplán tartotta.

 

 

 

Harang-Szó

Megjelent a Harang-Szó Karácsonyi (téli) száma, amely megtekinthető illetve letölthető oldalunkról egy pdf fájl formájában, illetve nyomtatott formában átvehető a plébánián és a templomban.

Zengett az ének

 

December 12-én a Piroskavárosi Gyermekekért Alapítvány és a Piroskavárosi Általános Iskola tantestülete negyedik alkalommal rendezte meg templomunkban a hagyományos Karácsonyi Jótékonysági Hangversenyét. Dr. Nádudvari Tiborné megnyitó, köszöntő gondolatai után az iskola tanulói mellett fellépő művésztanárok adtak, több mint egy órás zenés-irodalmi műsort.

 

Tiszta szívvel

Advent elso vasárnapjával,- ebben az évben november 30-án elkezdodött az új egyházi év, és megkezdtük a négy hétig tartó készületünket karácsony ünnepére. December 6-án tartott ifjúsági misén már a második gyertyát gyújtották meg hittanosaink az adventi koszorún, amin hétrol-hétre eggyel több gyertya fénye fogja jelezni számunkra Jézus születésének közeledtét.

Szent Miklós ünnepén

Szent Miklós püspök ünnepén, december 6-án az esti szentmise után látogatott el templomunkba a Mikulás, aki számára rögtönzött musort adtak a gyerekek. Versek, énekszámok mellett még furulya szó is köszöntötte az ajándékozót. Az évrol - évre visszatéro nagyszakállú kérte a gyerekeket, igyekezzenek, hogy minél jobbak legyenek, és ne csak ezen a napon legyenek ilyen szép számmal a templomban.

 

Forgó Miklós diakonussá szentelése

 

December 6-án egyházmegyénk Székesegyházában, a szegedi Dóm-ban Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök szentmise keretében diakónussá szentelte Forgó Miklós papnövendéket, városunk szülöttjét. Az ünnepi alkalmon családtagjai mellett, számos csongrádi tiszteloje és barátja vett részt, ahol pappá szentelésének kapujához érve magára vehette a diakónusok sajátos öltözékét.

 

Adventi koszorúkötés

November 29-én délelott 9 órától a Nagyboldogasszony Plébánia közösségi termében az adventi koszorúkötés mellett mézeskalácssütésre és karácsonyi képeslap készítésre is sor kerül. Szeretettel hívnak és várnak minden családot, - gyermeket és felnottet egyaránt, hogy a hitoktatók által vezetett rendezvényen együtt készüljenek az adventi idoszakra.

Szent Cecília napján

Az egyházzenészek, kántorok, énekesek, hegedu- és orgonakészítok védoszentjének - Szent Cecíliának - ünnepén, november 22-én, a testvér plébániai kapcsolat keretében kedves meghívásnak tettek eleget a csongrádi hívek képviseloi. Tizennyolcan látogattak el Óbecsére, ahol a Nagyboldogasszony-templomban Janes Zoltán plébános közösen misézett Fuderer László plébános atyával. Ezt követoen a csongrádiak a Vivace kamarakórus által mutatkoztak be zenés irodalmi összeállítással, melyet megtisztelt jelenlétével Knézi Péter, a község polgármestere is. Musoruk végén, mely a Szeretet és várakozás címet viselte, a vendéglátókkal közösen gyújtottak gyertyát és az összetartozásuk jegyében énekelték el a Gyozelemrol énekeljen kezdetu éneket.

Diakónus szentelés

Nagy ünnepre készül egyházközségünk. Forgó Miklós papnövendéket, városunk szülöttjét védoszentjének ünnepén, december 6-án, szombaton, a szegedi székesegyházban, a délelott 10 órakor kezdodo szentmise keretében, Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök úr diakónussá szenteli. Erre az ünnepi szentmisére külön autóbuszokkal megyünk. Jelentkezni korlátlan számban lehet a plébániákon.
Kedves Testvérek! Nagy öröm ez egy plébánia számára, ezért kérem, hogy minél nagyobb számban képviseltessük magunkat. Imádságunk meghallgatásra talált. Miklós testvérünk a pappá szentelés kapujához ért, osztozzunk örömében, mert ez a mi örömünk is.
Ki is a diakónus? A papszentelés elotti lépcsofok. Ekkor már a szentmisén evangéliumot olvashat, eskethet, keresztelhet, azonban nem misézhet, és nem gyóntathat. Sajátos liturgikus öltözéke a fehér, bokáig éro alba és a bal vállon keresztül elhelyezett stóla.

Diákmise

Minden hónap elso szombatján templomunkban 17 órakor és minden hónap harmadik szombatján a Nagyboldogasszony templomban 18 órakor, diákmiséket tartunk, melyre szeretettel várjuk a hittanos gyerekeket és a fiatalokat.

Őszi koróna

November 6-án plébániánkon tartották a szentesi esperesi kerület papjai a találkozójukat. Az oszi korónának témája, - melyet évente két alkalommal más-más egyházközségben tartanak - a püspöki körlevél alapján az "Egyház és társadalom kapcsolata napjainkban" volt. A szentmisét követo beszélgetésen a résztvevok keresték az utat, hogyan lehet, és hogyan kell jelen lennie az egyháznak a hétköznapi életben.

 

Halottaink emlékére

November másodikán templomunkban a szentmise után, az énekkar tagjai emlékeztek az elhunytakra. Gondolatban meglátogatták az anyák és apák, az elveszített gyermekek, harcban elesettek és rokonaink sírhalmát, énekes imádságaikkal és könyörgéseikkel idézték fel emlékeiket.

Szentmise a temetőben

Az elozo évek hagyományát követve Mindenszentek napján 14 órától szentmisét mutatott be Janes Zoltán plébános, a temetoben nyugvók lelki üdvéért. Ezt követoen sírszentelésekre került sor, eloször Zsótér Antal kanonok sírjánál, amin, hasonlóan temetési szertartásához nagy számban vettek részt tiszteloi.

Harang-Szó, 25. szám

Megjelent a Harang-Szó Mindenszenteki (őszi) száma, mely megtekintheto és letöltheto oldalunkról egy pdf fájl formájában, illetve nyomtatott formában átveheto a plébánián és a templomban.

Egyházközségi zarándoklat

Október 25-én a csongrádi plébániák hívei közül többen Kalocsa környékére látogattak. A zarándokútjuk során a kalocsai Foszékesegyház megtekintése után felkeresték az érseki kincstárat és a könyvtárat, majd Hajóson a kegytemplomban szentmisén vettek részt, melyet Janes Zoltán plébános mutatott be, ezt követoen elvégezték a templomkertjében felállított keresztutat. Késo délután érkeztek Nemesnádudvarra, ahol annak szép barokk templomában közösen imádkozták el a lorettói litániát. A falu nevezetességeinek megtekintése után a pincesorok között sétálva borkóstolón vettek részt.

Mindenszentek

November 1-én, Mindenszentek napján a temetoben 14 órakor szentmisét mutatnak be az ott nyugvók lelki üdvéért, majd sírszentelésekre kerül sor. Akik szeretnének sírszentelést kérni, szándékukat jelezzék a plébánián.

Elhunyt Zsótér Antal kanonok, főesperes

 

 

 

 

 

2008. október 13-án, életének 69. évében elhunyt az egykori csongrádi plébános, akit végakarata szerint utolsó lelkipásztori helyén, Csongrádon helyeztek örök nyugalomra.

 

 

 

 

 

Elhunyt Zsótér Antal kanonok, főesperes

Életének 69-ik évében elhunyt az egykori csongrádi plébános, akit végakarata szerint utolsó lelkipásztori helyén, vagyis városunkban helyeznek örök nyugalomra.
Temetési szertartása: 2008. október 24-én, pénteken, délelott lesz.

Káposztafőző versenyen

A szeles, esos idojárás ellenére plébániánk csapata is indult a csongrádi Szabadidoközpontban október negyedikén megrendezett szüreti káposztafozo versenyen. Bodorné Ternai Sára és Fekete Imréné recepturája alapján készült húsz adag csongrádi húsos káposztát a zsuri is méltán ismerte el, ennek ellenére nem a csapatunk lett az Aranybogrács díjért folyó verseny gyoztese.

 

Itália kincsei és Róma

Szeptember 27 - október 2. között a csongrádi plébániák 29 fos csoportja zarándokolt, látogatott el Olaszországba. A hat napos út során, a résztvevok eljutottak Padovába, két napon keresztül ismerkedtek Róma és a Vatikán nevezetességeivel, Assisi városában a muemlékek megtekintése mellett felidézhették Szent Ferenc életét is. A zarándokok naponta részt vettek szentmisén is, melyet a csoport vezetoje Janes Zoltán plébános mutatott be a meglátogatott bazilikák, templomok kápolnájában.

Vendégek Óbecséről

 

Csongrád testvérvárosának, a vajdasági Óbecse katolikus híveinek képviseloi is részt vettek az augusztus 17-i Nagyboldogasszony napi búcsúi szentmisén és körmeneten. A zarándokok a szertartás után ismerkedtek városunkkal, ellátogattak - többek között - a városi könyvtárba és a Muvelodési Központba, a vendégek ebéd után találkoztak Janes Zoltán plébánossal is.

 

Búcsúi szentmisék

Augusztus 15-én a Szent Rókus-templom búcsúi szentmiséjére, majd 17-én a Nagyboldogasszony - napi ünnepi szentmisére és kormenetre került sor városunkban. Az elmúlt év hagyományát követve a hívek esti, hajós körmenettel kísérték az osi Mária képet a Tisza gáton a belvárosi templomból a Nagyboldogasszony-templomba, ahol három napon át volt megtekintheto.

 

Hittanos kirándulás

A Nagyboldogasszony plébánia hittanosaival közösen 32 fo általános iskoláskorú gyermek vett részt Mátraházán a Ferences Alverna Ház - Diáktanya helyszínén rendezett táborozáson. A szervezok célja volt, hogy az augusztus 9-13 közötti táborozás során a gyerekek ismerkedjenek meg a ferences értékekkel, mint az egyszeruség, szegénység, elesettek iránti szolidaritás, a természet szeretete az ima fontossága. További céljuk volt a hittanos gyerekek közösségének szilárdítása, a keresztény értékek felmutatása és élése.

Nagyboldogasszony búcsú

CSONGRÁD-NAGYBOLDOGASSZONY EGYHÁZKÖZSÉG
Búcsúi ünnepi programja
2008. augusztus 15-17.

Porciunkula-i búcsú

Porciunkula, népünk ajkán purcinkulai búcsún Szent Ferencre és az általa alapított közösség anyatemplomára, a Porciunkula-kápolnára emlékeztek a hívek Csongrádon is. A ferences rend három ágának: a ferencrendieknek, minoritáknak és kapucinusoknak, továbbá a lelkiségükkel azonosulni kívánó közösségben élo harmadrendieknek, - a világiak rendjének - legnagyobb ünnepén templomunkban is búcsúi szentmisére került sor, melyet Amászka László Szeged-felsovárosi plébános, minorita szerzetes atya mutatott be, mely után körmenetet is tartott az egyházközség.

Porciunkula-i búcsú

Templomunk ferences búcsúi szentmiséjére kerül sor, 2008. augusztus 3-án 9.00 órától, Szent Ferenc ereklyés körmenettel. A szentmisét bemutatja, majd a körmenetet vezeti: Amászka László Szeged Felsovárosi minorita atya. Mindenkit szeretettel várunk!

Egy templomkerti este

 

Templomunk udvarában került sor 19 órai kezdettel, "Egy templomkerti este" címmel, Csincsák Zsolt és Mészáros Gábor közremuködésével tartott rendezvényre. Az est programját - a több mint 50 fo érdeklodo elott - Janes Zoltán plébános nyitotta meg köszönto szavaival. A vendégek a mai keresztény zene szem és fültanúi lehettek, tábortuz és egy pohár tea mellett.

 

Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek

Az Isteni Megváltóról Nevezett Novérek budapesti szerzetescsaládjának meghívására plébániánk képviseloi is részt vettek, Terenyei M. Fausztina novér elso és Kiss M. Viktória örök fogadalmi ünnepségén. A Jézus Szíve-templomban bemutatott ünnepi szentmise után a rend Horánszky utcai házában bensoséges ünnepségre került sor, ahol a novérek zenés-irodalmi, összeállítással kedveskedtek a jelenlévo családtagoknak, meghívottaknak és köszöntötték egymást.

Harang-Szó

Megjelent a Harang-Szó Júliusi (nyári) száma, mely megtekintheto és letöltheto oldalunkról egy pdf fájl formájában, vagy Csongrád Város Hivatalos Honlapjáról szintén pdf formátumban, de ott cikkekre bontva, illetve nyomtatott formában átveheto a plébánián és a templomban.

 

| 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

Fel!

 

Bokros, Szent László templom búcsúja

Ma, vasárnap, Bokroson a Szent László templom, búcsúja volt. A plébános Janes Zoltán, és a káplán Péntek Zsolt is részese volt, a püspök úr Kiss-Rigó László, mint focelebráns és ünnepi szónok által bemutatandó szentmisének. A szertartás kezdetén került sor az új padsorok és az új csillár megáldására is. Az ünnepi szentbeszédet a július közepén megjeleno Harang-Szó címu újságunkban olvashatják el az érdeklodok. A szentmise a körmenettel zárult.

Bokros, Szent László templom búcsúja

Június 29-én vasárnap, 11.30-kor, a Bokrosi Szent László templom búcsúja lesz. A szentmisét Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke mutatja be. Mindenkit szeretettel várunk.

Elsőáldozás templomunkban

 

 

 

Elsőáldozás templomunkban.
A mai napon hat kislány és négy kisfiú járult első Szentáldozásához.

 

 

 

Mária Radnai zarándoklat

 

 

 

Mária Radnai zarándoklaton voltunk.
A teljesség igénye nélkül jártunk: Temesváron, Vingán, Aradon, Mária Radnán, Battonyán.

 

 

 

Anyáknapi ünnepség és koncert a hittanos tábor javára

 

 

Templomunkban e napon két esemény is történt.
Köszöntöttük az édesanyákat, anyáknapi musorral és koncertet adtak a hittanos gyermekek a nyári táboroztatás javára.

 

 

 

III. Csongrádi Gasztrománia Nemzetközi Főzőverseny

 

 

 

A III. Csongrádi Gasztrománia Nemzetközi Főzőversenyen vettünk részt, ahol Emléklappal gazdagodtunk.

 

 

 

 

Óbecsén jártunk

 

 

 

 

Óbecsén jártunk.

 

 

 

 

Szent József búcsú

 

 

 

 

Szent József búcsú volt templomunkban.

 

 

 

 

Harang-Szó

Megjelent a Harang-Szó Húsvéti száma, mely megtekintheto és letöltheto oldalunkról egy pdf fájl formájában, vagy Csongrád Város Hivatalos Honlapjáról szintén pdf formátumban, de cikkekre bontva, illetve nyomtatott formában átveheto a plébánián és a templomban.

Farsang a plébánián

 

 

A hittanosok számára farsangi délutánt rendeztünk a plébánián. A gyerekek készíthettek különbözo farsangi díszeket és álarcokat. Illetve volt fánk sütés és tea fozés is a szülok segítségével.

 

 

 

Magyar Kultúra Napja

 

 

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, felolvasó napot tartottunk a plébánián.

 

 

 

 

I. Csongrádi Katolikus bál

 

Az I. Csongrádi Katolikus bál került megrendezésre, a Magyar Király dísztermében. A rendezvényt megnyitotta Kiss-Rigó László püspök úr. A bál ötletgazdája Janes Zoltán plébános úr volt, és Ő azt szeretné, hogy ez ne csak egy egyszeri kezdeményezés legyen, hanem évi rendszereséggel kerüljön sor a megrendezésére.

 

 

Hírek, események

 

| 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

Fel!

 

Hírek, események / Korábbiak / 2008. év