Hírek, események / Korábbiak / 2009. év

Hírek, események

 

| 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

2009

Pápai áldás a világi elnök részére

Szent Család vasárnapján, a szentmise végén adta át Salamon László esperes-plébános a 70. életévét betöltött Felföldi Miklós részére azt az emléklapot, mely XVI. Benedek pápa áldását tartalmazza. Az egyházközségi képviselőtestület leköszönő világi elnöke - plébánosa javaslatára - méltán kapta meg Őszentsége áldását, aki a testület szabályzata alapján életkora miatt válik meg tisztségétől.

 

Pásztorjáték templomunkban

 

Az elmúlt évek hagyományát követve karácsony napján pásztorjátékot adtak elő templomunkban a Piroskavárosi Általános Iskola tanulói. Énekes-verses műsorukban felelevenítették Jézus Krisztus születésének hírüladását, a betlehemi istállóban történteket. Az összeállításuk végén a hívek is szereplőkké váltak, bekapcsolódtak a karácsonyi énekekbe.

 

A bokrosi iskola karácsonyi hangversenye

 

Első alkalommal rendezett a Szent László-templomban karácsonyi hangversenyt a városrész általános iskolája. Tanáraik mellett a diákok is bemutatkoztak a műsorban, melyben több hangszeres szám is szerepelt. Rendhagyó módon az összeállításban fellépett Botos József és családja is, akik felelevenítve az egykori szokásokat, egy népi betlehemes játékot adtak elő.

 

Karácsonyi jótékonysági hangverseny

Jubileumi rendezvény résztvevőit köszöntötte dr. Nádudvari Tiborné abból az alkalomból, hogy a Piroskavárosi Gyermekekért Alapítvány és a Piroskavárosi Általános Iskola ötödik alkalommal rendezte meg karácsonyi jótékonysági hangversenyét a Szent József-templomban.
Az iskola tanárai és diákjai mellett felkért művészek és művésztanárok adtak közel másfél órás műsort, mely jól szolgálta a résztvevők ünnepre való készülődését.

 

Harang-Szó

Megjelent a Harang-Szó című kiadványunk karácsonyi ((téli) VIII. évfolyam, 4. (30.)) száma, amely megtekinthető a Harang-Szó menüpont alatt és/vagy onnan le is tölthető pdf formátumban, illetve nyomtatott formában átvehető a plébánián és a templomban.

Karácsonyra készülve

 

 

Adventi lelkigyakorlat volt templomunkban december 7-től 9-ig, melyet Seffer Attila kiskunfélegyházi káplán vezetett.
Az esti szentmisében végzett lelkigyakorlat befejező napján, a szentmise végén újmisés áldásban részesítette a híveket.

 

 

Mikulás a templomban

 

Advent második vasárnapján, a szentmise végén templomunkba is betért a Mikulás, akit a gyerekek műsorral vártak. Az évente visszatérő látogató megígérte, mivel szép énekekkel és versekkel fogadták, jövőre is ellátogat hozzánk, majd búcsúzóul egy-egy csokoládéval ajándékozta meg köszöntőit.

 

 

Megkezdődött az új egyházi év

 

 

Templomunkban Advent első vasárnapján, a szentmise kezdetén rövid műsor keretében gyújtották meg a hittanos gyerekek az adventi koszorú első gyertyáját, melynek vasárnapról - vasárnapra növekvő fénye is jelzi Krisztus születésének közelgő ünnepét.

 

 

A szeretet szolgálatában

 

Templomunkban november 22-én, - Krisztus király ünnepén - Salamon László esperes-plébános áldotta meg az oltár elé helyezett, Árpádházi Szent Erzsébet rózsalegendájához kapcsolódó kenyereket. A szentmisében felolvasta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kőrlevelét, melyet Szent Erzsébet napjára adott ki.

 

A civilek visszakérik

Összeállítás a csongrádi szőlőhegyen található Lantos és Orbán kereszteknél lévő harangok visszahelyezésével kapcsolatban, mely 2009. november 21-én hangzott el az MR1-Kossuth Rádió, Szombat délelőtt című műsorában.

Adventre készülődve

Az előző évek hagyományát követve november 21-én délelőtt a Nagyboldogasszony Plébánián most is összegyűltek a hittanos gyerekek, hogy együtt készüljenek a várakozás időszakára. A közel száz főt megmozgató rendezvényen az adventi koszorú kötése mellett mézeskalács díszítésre, képeslapok készítésére is volt lehetősége a gyerekeknek, akik műveiket a foglalkozás végén természetesen magukkal vihették.

 

Miért kell ehhez a rádió?

Összeállítás a csongrádi szőlőhegyen található Lantos és Orbán kereszteknél lévő harangok visszahelyezésével kapcsolatban, mely 2009. november 13-án hangzott el a Klub Rádió, Szószóló című műsorában.

Halottaink emlékére

Templomunkban november másodikán az esti szentmisében - melyet Cibian Miklós káplán mutatott be - az énekkar tagjai is emlékeztek az elhunytakra. Az előző évek hagyományát követve - mindenkiért egy-egy szál gyertya égjen gondolatát felhasználva -, meglátogatták az anyák és apák, az elveszített gyermekek, harcban elesettek és rokonaik sírhalmát, imádságaikkal és egyetemes könyörgéseikkel idézték fel emlékeiket.

 

Mindenszentek ünnepe

 

 

Mindenszentek napján délután a csongrádi temetőben - a Ravatalozó előtt felállított oltárnál - közösen mutatta be a szentmise áldozatot Salamon László esperes-plébános és Cibian Miklós káplán felajánlva azt a temetőben nyugvókért, az itt eltemetett paptestvéreik lelki üdvéért.

 

Meghívó

A csongrádi 553. sz. Szent Imre herceg cserkészcsapat
nagy szeretettel hívja és várja Csongrád város lakosságát, hogy együtt ünnepeljük
a csapat újjáalapításának 20. évfordulóját.

Téli időszámítás kezdete

 

Szombatról vasárnapra virradóra (2009. október 25.)
hajnal 3 órakor 2-re kell állítani az órákat!

 

Meghívó

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Csongrádi Csoportjának Meghívója

A rendezvény időpontja: 2009. október 22.

Harang-Szó

Megjelent a Harang-Szó című kiadványunk októberi ((őszi) VIII. évfolyam, 3. (29.)) száma, amely megtekinthető és letölthető oldalunkról pdf formátumban, illetve nyomtatott formában átvehető a plébánián és a templomban.

Ferencesek emlékére 1209-2009

A ferences rend jubileumi évében, a rend alapításának 800. évfordulója előtt tisztelegve, október 11-én Ferencesek emlékére címmel zenés-irodalmi műsorra került sor templomunkban.
Salamon László esperes-plébános megnyitójában visszatekintett a Szent József-templom és plébánia történetére, külön kiemelte a templomépítő Szedlacsek István-, a Nagyboldogasszony Plébánia apát-plébánosa munkásságát, akinek 65 évvel ezelőtti, e napon bekövetkezett halálára is emlékeztek a hívek a délelőtti szentmisében. A Csongrádi Versmondók Köre előadói és zenészei - Pigler Bagi Hajnalka, Varga Zsuzsanna, Zilahi Klára, Csák László, Pozsár Ferenc, Pigler András, Surján Attila és Varga Nándor - műsorukban rövid áttekintést adtak a ferencességről, a ferences lelkiségről, megismerhettük a rendet alapító Assisi Szent Ferenc, valamint a templomunkban 1936-1950 között szolgált ferences atyák vázlatos életrajzát.

Prédikációk

Salamon László esperes-plébános szentbeszédei letölthetők mp3 formátumban,
a prédikációk menüpont alól vagy a homilia.uw.hu oldalról,
melyek a csongrádi Nagyboldogasszony és a Szent József templomban hangzottak el.

Szüretes nap

Az előző évek hagyományát követve október 10-én ötven hittanos gyermek részvételével rendeztük meg a hagyományos szüreti napunkat a Szent József Plébánián.
A kilenc órakor kezdődő szüretes nap a templomban vette kezdetét, ahol plébánosunk László atya tanítását hallgatták meg a résztvevők, majd csapatokat alkotva játékos vetélkedőkre, kézműves foglalkozásokra került sor. A rendezvény zárásaként - a délelőtti programok után minden résztvevő süthetett kürtöskalácsot, illetve ihatott mustot a frissen darált és préselt szőlőből.

Meghívó

Szent József Plébánia szeretettel meghívja Önt, és érdeklődő ismerőseit
október 11-én, vasárnap 17.00 órától
FERENCESEK EMLÉKÉRE
címmel a Szent József-templomban tartandó zenés-irodalmi műsorra.

Együtt a békéért

Szeptember 20-án a Béke Világnapja alkalmából nagygyűlést tartott a csongrádi székhelyű Béri Balogh Ádám Honvéd Klub a Polgármesteri Hivatal előtt, melynek ünnepi szónoka Salamon László, a Nagyboldogasszony Plébánia esperes-plébánosa volt. A második alkalommal tartott megemlékezésen az általános iskolások zenés-irodalmi műsora mellett közreműködött a Nagyboldogasszony-templom énekkara is. A nagygyűlés résztvevői megkoszorúzták Szent István szobrát, majd az ünnepség a Szózat hangjait követően a déli harangszóval zárult.

"EGYÜTT A BÉKÉÉRT"

A csongrádi székhelyű Béri Balogh Ádám Honvéd Klub a Béke Világnapja alkalmából szeptember 20-án tartandó nagygyűlésére, tisztelettel meghívja Önt és érdeklődő ismerőseit.

Rontói kereszt felszentelése

Szeptember 13-án szentelte fel Salamon László esperes-plébános a Csongrád-Felgyő-Tömörkény közös - rontói - határrészében elkészített útszéli keresztet.
Feltehetően az 1920-as évek elején állított kereszt helyére Simmer Sándor csongrádi fafaragó akácfából készítette el a 4,4 m magas, félköríves faragott keresztet, melynek szárán Krisztus jele a PX található, melyet Nap motívum fog körbe, közepén pedig a keresztről levett Jézus van ábrázolva, akit a Szűzanya tart. A felirata hirdeti: Isten dicsőségére újra állítatta Bosánszki Mihály és családja 2009-ben.

Kisboldogasszony búcsú Petőfiszállás-Pálosszentkúton

A Petőfiszállás-Pálosszentkúti Egyházközség és a Magyar Pálos Rend
KISBOLDOGASSZONY BÚCSÚRA
hívja az atyákat, híveket és a fiatalokat.

 

2009. szeptember 6-án (vasárnap), délelőtt 10.00 órakor,
ünnepi szentmise és körmenet, szentmisét celebrálja
Temesvári Benedek pálos atya, kóspallagi plébános.

 

A Szent József Plébánia a búcsúi programokra kerékpáros zarándokutat szervez.

 

Akik viszont nem tudnak vállalkozni erre a hosszú kerékpáros zarándokútra, azoknak szeretném ajánlani a vonatot, mely szintén nem szennyezi a környezetet annyira (mint pl. a személygépkocsi), és még egy kis gyalogos zarándoklatot is tartalmaz. Mivel lehet, hogy már jövőre nem lesz lehetőségünk vonattal közlekedni a Kiskunfélegyháza - Gátér - Csongrád - Szentes - Orosháza (147-es) vonalon. Ezért éljünk a lehetőséggel, amíg van rá módunk. A vonat vasárnap Csongrádról 7.48-kor indul és Petőfiszállásra érkezik 8.47-kor (menetrend).

Hálaadás a megtermelt terményeinkért

Augusztus utolsó vasárnapján ünnepi szentmisében köszöntük meg a Mennyei Atya jóságát, hogy ebben az esztendőben is megadta mindennapi kenyerünket. A hívek által az oltár elé helyezett kenyér és termények áldása után kértük Urunkat, hogy a földi táplálék testünknek erőt, az Élet kenyere lelkünknek üdvösséget adjon. A szentmise - melyet Salamon László esperes- plébános mutatott be - a Te Deum, majd a Himnusz éneklésével fejeződött be.

Tovább közeledve egymáshoz

 

Augusztus elején megérkezett Fuderer László óbecsei plébános meghívója, aki a testvér plébániai kapcsolat jegyében egy barátkozási napra hívta a csongrádi plébániák képviselőit. Ennek a megtisztelő meghívásnak eleget téve augusztus 29-én kilenc fő látogatott el a vajdasági Óbecsére, akik változatos lelki és világi programok mellett tölthettek el egy szombati napot.

 

Az új kenyér megáldása

 

Templomunkban augusztus 20-án adtunk hálát mindazok munkájáért, akik szántottak - vetettek - arattak - szállítottak - őröltek - dagasztottak és sütöttek, hogy Urunk ajándéka mindennap asztalunkra kerülhet. Salamon László esperes-plébános által megáldott kenyérből minden jelenlévő részesült, aki részt vett Szent István király ünnepén bemutatott szentmisén.

 

Pünkösdváró Európa

Pünkösdváró Európa címmel, Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozó lesz Szegeden a Dómban.
2009. augusztus 30-án, vasárnap, 18 órai kezdettel.

A csongrádi Nagyboldogasszony templom búcsúja

A csongrádi Nagyboldogasszony templom búcsúja, 2009. augusztus 16-án, 10 órakor lesz.

Az érkezők köszöntése

Templomunkban augusztus elsején a szentmise után köszöntötte az érkező atyákat Felföldi Miklós a képviselőtestület világi elnöke A hívek nevében kenyeret, bort és sót tartalmazó ajándékcsomagot adott át Salamon László esperes-plébánosnak, aki csongrádi plébánossága mellett kinevezésre került a Szentesi Espereskerület élére is. A kápláni feladatokat ellátó Cibián Miklós atya a hagyományoknak megfelelően szintén átvette a vendégszeretetet kifejező - nemzetiszínű szalaggal átkötött - kenyeret, bort és sót tartalmazó ajándékcsomagot. Isten áldása kísérje körünkben szolgálatukat.

I. Ferences Napok a Piroskavárosi Plébánián

Közösen rendezte meg a hagyományteremtéssel elindított rendezvénysorozat programjait a Szent József Plébánia és a plébánia keretein belül működő Csongrádi Ferences Hagyományokért Egyesület. A július 31 - augusztus 2 között tartott lelki és világi programok fő eseménye a Porciunkula búcsúi szentmise volt, melyet P. Kardos Csongor atya, az esztergomi ferences gimnázium prefektusa mutatott be és volt az ünnepi szónoka. A templom előtt Szent Ferenc ereklyéjével megtartott körmenettel, majd a miséző atya áldásával fejeződött be a ferences búcsúi szentmise, ami egyben a rendezvénysorozat zárását is jelentette.

Búcsúzó papjaink

Július 26-án közösen mutatta be a szentmisét templomunkban Janes Zoltán plébános és Péntek Zsolt káplán, akik augusztus elsejétől Nagyszénáson, illetve Eleken folytatják szolgálatukat. A Jézus Szíve imacsoport tagjai, a hívek közösségének, valamint a hittanos gyerekek búcsúztatója után a távozó atyák megköszönték a Jóistennek, hogy itt szolgálhattak, a híveket pedig arra kérték-, hogy fogadják és vegyék körül utódaikat ugyanolyan szeretettel, mint azt ők itt Piroskavárosban megtapasztalták.

Mátraházán táboroztak

Az elmúlt évek hagyományát követve július 18-22 között ez évben is táboroztak a csongrádi plébániák hittanosai, melyet kirándulásokkal egészítettek ki. Útba ejtve megtekintették Jászberény templomait, szentmisén vettek részt Mátraverebély-Szentkúton, ismerkedtek a Nemzeti kegyhellyel. Szálláshelyükről a mátraházai Alverna-házból kirándultak Gyöngyösre, a kékestetői TV toronyhoz, elgyalogoltak a fallóskúti "remetéhez". Az öt napos útból-, a lelki programok mellett nem hiányzott a játék és a vetélkedő, a fürdőzés sem, mely hazaérkezésük után a Szent József-templomban közös imádsággal fejeződött be.

I. Ferences Napok - A Piroskavárosi Plébánián

I. FERENCES NAPOK - A PIROSKAVÁROSI PLÉBÁNIÁN
2009. július 31 - augusztus 2.

 

A Porciunkula-i búcsúi ünnepi szentmise és körmenet, augusztus 2-án, vasárnap 11.00 órakor kezdődik.

Harang-Szó

Megjelent a Harang-Szó című kiadványunk Júliusi ((nyári) VIII. évfolyam, 2. (28.)) száma, amely megtekinthető és letölthető oldalunkról pdf formátumban, illetve nyomtatott formában átvehető a plébánián és a templomban.

 

| 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

Fel!

 

Szent László búcsú, Bokros

 

A bokrosi templom védőszentjének ünnepén, június 28-án, a Szent László-templomban közösen mutatta be a szentmisét Kövesdy Zsolt atya a kunszentmártoni Szent Márton-templom plébánosa Janes Zoltán plébánossal, majd az előző évek hagyományát követve megtartották a búcsúi körmenetet is.

 

 

"Mert Istennél semmi sem lehetetlen" (Lk 1,37)

 

Örömteli ünnepre gyűltek össze június 20-án a Szeged-Csanádi Egyházmegye papjai és hívei a szegedi Székesegyházban. dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök - négy társával együtt - ünnepi szentmise keretében áldozópappá szentelte Forgó Miklós diakónust, aki az első szentmiséjét ugyanezen a napon, Csongrádon a Nagyboldogasszony-templomban mutatta be.

 

Úrnapi körmenet

 

 

A piroskavárosi hívek, - hasonlóan az elmúlt évek úrnapi ünnepéhez -, a szentmise részeként a templom előtt felállított oltároknál tartották körmenetüket, imádkoztak az Úr Jézushoz.

 

 

 

Egyházközségi zarándoklat

 

Június 13-án Janes Zoltán plébános vezetésével Győrben és Pannonhalmán jártak a csongrádi plébániák hívei. Zarándokútjuk során megtekintették a győri bazilikát, - ahol szentmisén is részt vettek -, a Könnyező Mária kegyképet, majd a kármelita és a bencés templomot, a püspöki kincstárat, Pannonhalmán pedig az 1000 éves múltra visszatekintő apátságot.

 

Síremlék megáldása

 

Június 7-én, vasárnap délután rövid szertartás keretében áldotta meg Janes Zoltán plébános az elmúlt év októberében elhunyt Zsótér Antal kanonok, főesperes síremlékét a csongrádi temetőben. Családtagjai, egykori hívei és tisztelői előtt a Nyolc Boldogságon keresztül emlékezett, méltatta az elhunytat, idézte fel lelkipásztori szolgálatát.

 

Képviselőtestületi választás

 

 

Pünkösdvasárnap, a Szent József-templomban tartott szentmisében mutatta be a híveknek Janes Zoltán plébános az új plébániai képviselőtestület tagjait, akik egyúttal ünnepélyesen tettek ígéretet tisztségük végzéséről.

 

 

Meghívó

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Csongrádi Csoportjának Meghívója.

A rendezvény időpontja: 2009. június 10.

Pálosszentkúton jártunk

Plébániánk által meghirdetett kerékpáros útra összesen hat fő vállalkozott, akik a tervezett útvonalon és idő alatt tették meg május 30-án a 2x35 km-es távot. Vendéglátóként a búcsújáróhelyen a zarándokokat P. Tölgyes T. Kálmán atya fogadta és kalauzolta, akivel közösen imádkoztak a kegytemplomban, köszöntötték a Szűz Anyát. A népes zarándokcsoporthoz a helyszínen csatlakozott Janes Zoltán plébános, aki a pünkösdi ifjúsági találkozó meghívott előadójaként volt jelen. A szép és áldott nap végén fáradtan, de élményekben gazdagon tértek haza a hagyományteremtéssel elindított pünkösdi kerékpározók.

Fémhulladék gyűjtés

A Szent József Plébánia ifjúsági rendezvényei, a hittanosok nyári kirándulásának támogatásához fémhulladék gyűjtést szervez.

Kerékpárral Petőfiszállás-Szentkútra

Május 30-án /szombaton/ 08.00-18.00 óra között a Piroskavárosi Plébánia kerékpáros utat szervez Petőfiszállás - Szentkútra a Pünkösd ünnepéhez kapcsolódó programokra.

Orbán-napi búcsú

 

Az elmúlt évek hagyományát követve, május 24-én délután tartották meg a bokrosi határrészben található Szent Orbán pápa szobránál a borászok és szőlősgazdák védőszentjének búcsúját, ahol közösen mutatott be szentmisét Janes Zoltán plébános és Péntek Zsolt káplán.

 

 

Elsőáldozás

 

Május 24-én templomunkban nyolc hittanos elsőáldozó találkozott először a szentségi Jézussal az Urunk mennybemenetelének ünnepén. A szertartás bensőségesebbé tételéhez nagyban hozzájárult Dányi Katalin művésztanár és a Piroskavárosi Általános Iskola énekkara, Némethné Berkes Aranka vezetésével.

 

 

Péntek Zsolt honlapja

Zsolt atya weblapjának az elérhetősége megváltozott, az új cím:

http://pentekzs.freeweb.hu/

Karitatív szakmai nap, Szegeden

Május 23-án a szegedi Ferences Rendház adott otthont a dél-alföldi régióban karitatív, szociális szférában működő keresztény egyházi szervezetek, egyesületek, alapítványok szakmai napjának. A résztvevőknek a karitatív munkában érintett szakemberek előadásai mellett lehetőségük volt egymás tevékenységének megismerésére, konzultációra is. A felvételen Fr. Kiss István Didák a szegedi rendház házfőnöke, a szegénykonyha vezetője, illetve a rendezvény csongrádi résztvevői.

Erőltetett menet

Május harmadikán a Kolostor épület közösségi termében zenés-irodalmi összeállítással emlékeztünk a száz éve, - 1909. május 5-én született Radnóti Miklósra. A mártírhalált halt költő műveiből, - a Csongrádi Versmondók Körének tagjaitól, megzenésített verseiből is hallhattunk, melyet a társulat zenésített meg. Köszönjük az előadóknak, - Budainé Kovács Andreának, Csák Lászlónak, Krokavecz Andrásnak, Pigler Andrásnak, Pigler-Bagi Hajnalkának, Pozsár Ferencnek, Surján Attilának, Varga Nándornak és Varga Zsuzsannának a teltházas nézősereg előtti műsorukat, önzetlen fellépésüket.

Anyák napján

 

A hónap első, Húsvét 4. vasárnapján a szentmisében imádkoztunk a papi és szerzetesei hívatásokért is, majd az édesanyák verses köszöntése után a miséző Péntek Zsolt atya egy- egy szál virág és szentkép átadásával tette szeretetteljesebbé az édesanyák számára a templomi megemlékezést.

 

 

Május elsején

 

Az elmúlt évi kezdeményezés után plébániánk csapata ebben az évben is benevezett az Ifjúság téren tartott V. Gasztrománia főzőversenyre. A közel ötvenfős plébániai éhező menüje gulyásleves, túrós, - illetve lekváros bukta volt, melyet jó hangulatú beszélgetés, ismerkedés követett, - többek között az Óbecséről érkezett vendégeinkkel is.

 

Vendégek Óbecséről

 

A testvér-plébániai kapcsolat jegyében, - Janes Zoltán plébános meghívására, május elsején 11-en látogattak Csongrádra, - köztük Fuderer László óbecsei plébános. Templomaink bemutatása mellett ismerkedtek a város nevezetességeivel, majd az Ifjúság téren közösen fogyasztottuk el a főzőversenyen induló plébániánk piroskavárosi gulyáslevesét.

 

Búzaszentelő

 

A mai szentmise előtt egy szép és lélekből fakadó szertartás volt a templomkertben található vetésnél. Benedek Sándor atya a föld terméséért való könyörgés után megáldotta, majd szenteltvízzel meghintette a sarjadó búzavetést, azt imádkozva körbejárta, a négy égtáj felé fordulva fejezte ki, hogy a mennyei áldást a világ minden részére kérjük.

 

Erőltetett menet

A Szent József Plébánia Könyvtárának Meghívója
A rendezvény időpontja: 2009. május 3.

A család örömei és gondjai a mai világban

Dr. Jelenits István - piarista szerzetes, teológus, író - előadása letölthető
a www.nagytemplom.atw.hu oldalról, mp3 formátumban.

Meghívó

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Csongrádi Csoportjának Meghívója.

A rendezvény időpontja: 2009. április 15.

Virágvasárnap

Jézus egykori dicsőséges jeruzsálemi bevonulására emlékeztünk április ötödikén templomunkban. A virágvasárnapi szentmisét Péntek Zsolt káplán mutatta be, mely a templom előtt vette kezdetét. A barkaágak megszentelése után körmenetben vonultunk be a templomba, ahol az énekkar előadásában,- a Virágvasárnapi Passióban - ismerhettük meg Urunk szenvedéstörténetét.

 

Harang-Szó

Megjelent a Harang-Szó Húsvéti (VIII. évfolyam, 1.) száma, amely megtekinthető illetve letölthető oldalunkról egy pdf fájl formájában, illetve nyomtatott formában átvehető a plébánián és a templomban.

A vidám Petőfi

Március 29-én a Csongrádi Versmondók Köre tagjainak - Budainé Kovács Andrea, Csányi Csaba, Csák László, Pozsár Ferenc, Surján Attila, Varga Nándor és Varga Zsuzsa - előadásában, mint a verses-zenés összeállításuk címe is jelzi, a vidám Petőfi jött el hozzánk, bemutatva egy másik oldaláról a költőt.

2004. májusában mutatkozott be először plébániánkon a versmondók köre, akiknek az óta számos előadását tekinthettük meg itt,- többek között Wass Albert, József Attila és Szent Ferenc életébe is bepillanthattunk általuk. A fellépők köre az elmúlt időszak alatt változott, azért továbbra is magunkénak tekintjük őket, amit örömünkre ők is gyakran hangoztatnak, hogy a Piroskavárosi Plébánián alakultak meg.

Meghívó

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Csongrádi Csoportjának és a
Magyarok Szövetségének Meghívója.

A rendezvény időpontja: 2009. március 31.

A Vidám Petőfi

A Szent József Plébánia Könyvtárának Meghívója
A rendezvény időpontja: 2009. március 29.

Óraállítás

Vasárnap kell az órát előre állítani a nyári idő szerint. Ezért március 30-tól kezdve az esti szentmisék 18.00 órakor kezdődnek templomunkban.

Szent József ünnepén

 

 

 

Március 22-én templomunk védőszentjének tiszteletére ünnepi,- búcsúi szentmisét mutatott be P. Tölgyes T. Kálmán atya, a Petőfiszállás-pálosszentkúti konvent tagja.

 

 

Nagyböjti lelkigyakorlat

Templomunkban a nagyböjti lelkigyakorlatot március 24-26 között /kedd, szerda, csütörtök/ az esti szentmisékben főt. Fazekas Attila orosházi plébános tartja.

Egész napos Szentségimádás

Templomunk védőszentjének ünnepén, március 19-én - Szent József napján - egész napos szentségimádást tartunk.
- 08.00 órakor Szentségkitétel,
- 16.30 órától közös Szentségimádás, majd Szentségi áldás.

Kerékpáros keresztútjárás

 

Március 14-én délután a katolikus hívek húsvéti felkészülését szolgálva Péntek Zsolt káplán atya vezetésével egy kerékpáros keresztútjáráson vettek részt a csongrádi plébániák hívei.
A 43 fős zarándok csoport 13 órakor indult a Szent József-templom elől, mely első állomása volt a hagyományteremtést is szolgáló keresztútnak.

 

Meghívó

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Csongrádi Csoportjának Meghívója.

A rendezvény időpontja: 2009. március 17.

Kerékpáros keresztútjárás

A katolikus hívek húsvéti felkészülését szolgálva egy kerékpáros keresztútjárásra kerül sor március 14-én délután a csongrádi plébániák szervezésében.

 

A részt venni szándékozók 13 órakor indulnak a Piroskavárosi Szent József-templom elől, végigjárva a város határában és a szőlőhegyen található keresztek közül a Mirköz mellettit, a Schwechtje, a Mészáros kereszteket, majd útjuk a Mária úton lévő szoborcsoporthoz vezet.
A 14 keresztúti állomást nemcsak keresztekkel jelölik, így a határban lévő jellegzetes műtárgyakat, kutakat is felhasználnak erre.

Megalakult a CSFHE

Február 25-én 27 fővel megalakult a Csongrádi Ferences Hagyományokért Egyesület /CSFHE/, melyből három fő, mint pártoló tag vesz részt az alapszabály szerint jogi személyiséggel rendelkező, közhasznú tevékenységet is folytató egyesület munkájában.
Az alakuló ülésen az alapító tagok megválasztották az egyesület elnökségét és tisztségviselőit, így 4 éves időtartamra az elnöki funkciót Janes Zoltán plébános, alelnökit Révész József, míg a titkári feladatokat Fekete Imre tölti be. A felügyelő bizottság elnöke Felföldi Miklós, tagjai Bodorné Ternai Sára és Pap Imre. A bejegyzés alatt álló egyesület székhelye és elérhetőségei megegyeznek a Szent József Plébánia címével.

Meghívó

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Csongrádi Csoportjának Meghívója.

A rendezvény időpontja: 2009. március 5.

II. Csongrádi Katolikus bál

Janes Zoltán plébános köszöntőjével vette kezdetét a második alkalommal megrendezett Csongrádi Katolikus bál, melynek február 7-én a Művelődési Központ - Magyar Király díszterme adott otthont.
Az elmúlt évben hagyományteremtéssel elindított bál nyitótánca, az angol keringő után-, melyet Berta László és Torkos Rita a Silver TSE versenyzői mutattak be, a csongrádi Zsizsik Színjátszó Csoport előadását tekinthette meg a mintegy százötven fős bálozó.

A diákok tréfás tükröt tartottak elénk, jól rávilágítottak az ember elhibázott döntéseire, de arra is, hogy Isten mindig ad egy lehetőséget az újrakezdésre. A csángó népmesékből összeállított Az ember élete című mesefüzért Ferentzi Katalin drámapedagógus rendezte. A hajnalig tartó mulatság tombola bevételét a bálozók a Nagyboldogasszony-templom restaurálásra váró festményeire fordítják.

Zenés áhítat

 

 

 

Január 24-én, szombaton a Szent József-templomban az esti szentmise után 18 órától zenés-imádságos áhítatra került sor.

 

 

 

Magyar Kultúra Napja

 

 

Plébániánk könyvtára az elmúlt év hagyományát követve ismételten megemlékezést tartott a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Radnóti Miklós műveiből számos felnőtt-, így a Piroskavárosi Általános Iskola, és az Ének- Zenei Általános iskola tanulói adtak betekintést.

 

 

Az ökumené jegyében

 

 

Az ökumenikus imahét alkalmából január 20-án 17 órától közös istentiszteletet és imádságot tartottak templomunkban, ahol Gilicze András református lelkész prédikált.

 

 

 

Magyar Kultúra Napja

A Szent József Plébánia Könyvtárának Meghívója
A rendezvény időpontja: 2009. január 22.

Küldetésünk a világban

 

 

 

 

A Városi Galériában január 13-án, kedden este 6 órától előadást tartott ft. Dr. Stella Leontin c. prépost, nógrádi főesperes, balassagyarmati plébános.

 

 

 

 

 

Hírek, események

 

| 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |

 

Fel!

 

Hírek, események / Korábbiak / 2009. év